Интернет реклама

ЕВТИНИ РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ

Интернет рекламата все още не може да навлезе толкова широко, колкото рекламата в другите рекламни канали. Това поне се наблюдава силно в България. Все пак темповете на развитие на рекламата в Интернет са доста бързи и тенденцията върви към увеличаване.

Разнообразието на Интернет реклама не е никак малко. Най-често използвани остават текстовите линкове. Тяхната основна задача е да носят трафик към съответния сайт. Друга важна функция, която имат текстовите линкове, освен за Интернет реклама, е оптимизацията на рекламирания сайт.  Оптимизацията на сайт е много важно нещо. Разбира се, преди да се пристъпи към самата оптимизация, трябва да намерите някой за изработка на сайта ви. СЕО оптимизацията помага сайтът ви да излиза по-напред в търсачките - като Google и Yahoo, например. Днес почти всеки използва Google, така че сами преценете колко напред искате да излизате при търсения на различни фрази, от което зависят и посещенията на страницата ви. Обърнете внимание на оптимизацията.

Все още изключително популярни остават банерите. Те могат да бъдат Небостъргач, квадрат, поле, бутон, HTML каре, плаващи банери или пък друг нестандартен тип. Мултимедийните формати за Интернет реклама  са rich media, стрийминг реклама и аудио и видео. Разпространено е “платеното търсене” - PPC (Pay per click), при което заплащането се извършва на клик. То често се асоциацира с “реклама в Google”, макар да не е никак правилно да ги наричаме “реклами в Google”. Реклами в Интернет могат да се поместват и в pop-up прозорците. Това са прозорци, които се отварят при заявка за отваряне на някоя страница. Изключително дразнещ начин за рекламиране, при който няма значение дали потребителят иска или не иска да види рекламата - pop-up прозорецът се зарежда.

Онлайн събитията също могат да представляват Интернет реклама. Това са например онлайн игри и конкурси. Освен с цел забавление, могат да се организират и събития като онлайн семинари. За отделни промоции, често се прави и Интернет реклама под формата на промостраница или промо сайт.

Брандирането на секция от даден портал (например) също е вид реклама в Интернет. Така се получава прецизно таргетиране на аудиторията. Възможно е използването на спонсорирано съдържание или на спонсориран сайт.

Мейлинг кампаниите, познати по-добре като спам, също са вариант за Интернет реклама.

Начините на определяне на заплащането за рекламите в Интернет са няколко. Макар и рядко да се използва, основно за по-малките или специализирани медии, се посочва твърда цена за определено време - година, месец, седмица и т.н. Разпространено е изключително много заплащането на 1000 импресии. Както вече посочихме за PPC(Pay per click) плащането се извършва на клик. Друг начин за определяне на заплащането при Интернет реклама е на действие. Това действие може да е някаква покупка, регистрация и т.н. Възможно е заплащане на реален потребител или цена на продажба.

В Интернет има голямо разнообразие от реклами - такива съдържащи текст и изображение, както и видео реклами. Ето една видео реклама на нов модел от марка кола: