История

Вижте една от най-старите печатници в България!

История на рекламата

Най-древните форми на реклама са това, което днес наричаме „out-of-home advertising” (външна реклама) и типичен пример за което са билбордите. Такива съобщения на открито са открити във всички люлки на античната цивилизация – Египет, Рим, Гърция, Арабия.

През Средновековието повечето хора били неграмотни и затова ковачите слагали на видно място пред своите работилници подкови, обущарите – обувки, шивачите – дрехи. Продавачите на плодове и зеленчуци пък предлагали стоката си направо от каруците и плащали на хора, които да обявяват на висок глас какво се продава и да хвалят качеството на стоката.

Реклами се появили в периодичната преса за пръв път през XVII век. Те промотирали най-вече лекарства, които били особено търсени предвид множеството епидемии, както и книги и вестници. Тогава голям проблем били лъжливите реклами, изтъкващи несъществуващи качества на продукта, както и рекламите, популяризиращи дейността на мошеници, преструващи се на лечители или знахари.

През юни 1836 г. френският вестник „Ла Прес” пръв въвел платени реклами на страниците си, което му позволило да занижи цената си и да увеличи читателския си кръг. Тази политика бързо била приложена и от конкурентите му. Няколко години по-късно пък предприемачи в САЩ и Франция включили като отделен предмет на дейност рекламата, а през 1869 във Филаделфия била открита първата рекламна агенция – „Н. У. Ейър и синове”. Тя бързо набрала скорост и била една от най-влиятелните агенции в продължение на целия XX век.

В края на по-миналия и началото на миналия век много малко жени работели в бизнеса, но именно рекламата била една от дейностите, в която те успявали да намерят реализация. Понеже самите послания най-често били ориентирани към домакинствата, представителките на нежния пол проявявали добър усет за съставянето им. Любопитна подробност е, че по това време жена създала първата реклама, съдържаща еротично послание, това била реклама за сапун.

Първите радио станции се появили през 20-те години на XX век и бързо се ориентирали към трупане на печалби от реклама. Първоначално всяка станция се обвързвала с една-единствена компания, като рекламирала изключително нейните продукти, но бързо се осъзнало, че популяризирането на широка гама стоки и услуги на различни производители носело повече приходи и придавало гъвкавост на пазарната стратегия.

Първата половина на XX век била белязана от обществен дебат в западния свят относно статута на радио станциите- на това, следва ли да бъдат те в частни или в държавни ръце, дебат, който завършил с въвеждането на изисквания от страна на държавата към това, радио станциите да са предимно в частни ръце (разбира се, били създадени и държавни), но да съблюдават определени изисквания по отношение на съдържанието на програмите си. Във Великобритания държавата създала публичен модел за финансиране за Би Би Си, която първоначално била частна компания.

50-те години дали началото на рекламата в телевизията, а истинският бум на рекламната мисъл в този бранш бил през 60-те. „Фолксваген” направили първите стъпки, като създали стратегията на позициониране на всеки отделен продукт, на подчертаване неговата уникалност и асоциирането му с конкретни рекламни лозунги. Този период носи името „Креативната революция”, най-известното име от епохата е работилият именно за „Фолксваген” Уилям (Бил) Бернбах (1911-1982).

Краят на 80-те и началото на 90-те пък въвели кабелната телевизия и в частност MTV, които се утвърдили като пионери в областта на музикалния видео клип. С настъплението на кабелните и сателитните програми се появили и първите изцяло рекламни канали като Home Shopping Network.

Разбира се, в последно време виртуалната реклама е областта, която се развива с най-високи темпове, и компаниите отделят много време и средства в разработването й. Все по-изобретателни стават рекламните мениджъри и в областта на т. нар. “guerilla marketing” – всевъзможни промоции на публични места, облепяне на автомобили и други превозни средства с марката на дадена компания, създаване на страници в социални мрежи като Facebook и MySpace и др.

Реклама на Фолксваген

Реклама на Фолксваген